Game Over a Ona Catalana

Els inicis d’una aventura radiofònica

El dissabte 20 de juliol de 2002 va començar el programa «Game Over» a la desapareguda emissora de ràdio privada Ona Catalana. El projecte va ser presentat mesos abans per Jordi Sellas a la cap de programes Neus Bonet i va començar com a «temporada zero» a la programació d’estiu d’aquella temporada. «Game Over» va finalitzar les seves emissions a l’estiu de l’any 2005, en aquella mateixa emissora, abans d’arribar a la programació de festius inter-setmanals del 2006 a Catalunya Ràdio i passar-se a dir «Generació digital«.

Durant aquella primera època el programa «Game Over» va guanyar la menció de qualitat dels premis de Ràdio Associació de Catalunya 2003.

Jordi Sellas i Albert Murillo recollint la menció de qualitat dels premis RAC 2003

Aquesta pàgina recuperarà durant aquest 2022 tots el programes, fins ara mai publicats, d’Ona Catalana i que són 125 en total. Anirem publicant moltes fotografies i algunes entrevistes actuals als qui van ajudar a fer créixer un programa que en els seus inicis tenía un «claim» que el definia i que va ser escrit per una de les persones de l’equip del programa, Xavier Serrano: «Game Over, no s’entén res, però distreu».

promoció del programa «Game Over» escrita per Xavier Serrano i locutada per Xavi Pujol

De moment la pàgina té el primer material de la temporada 0. Serà en el moment que publiquem els programes de les següents temporades quan ampliem amb noves entrevistes dels nous col·laboradors que s’anaven incorporant.

Fotografies «Game Over»

Entrevistes

Qualsevol aventura radiofónica ho és per les idees, decisions i la tasca d’uns professionals. Aquestes persones són les que ho van fer tot possible.

Neus Bonet, periodista

Quina era la teva tasca a Ona Catalana quan va començar en antena el programa Game Over?

Jo llavors era directora de continguts, de programes i d’informatius que era una manera d’entendre que són dues àrees que treballen amb l’actualitat i que han d’estar perfectament connectades i coordinades i més en un grup d’emissores privat. 

Recordes el moment en el qual Jordi Sellas et proposa un programa de ràdio d’una temàtica tant visual com els videojocs?

Sí, ho recordo perquè jo havia jugat poquíssim a videojocs però sé que vaig pensar que hi havia un sector de l’audiència, del seu perfil que s’hi podria sentir identificat. I en això de ser «una cosa tant visual» com em dius, també parlem de dansa o de pintura a la ràdio. Tot era que hi hagués la necessària capacitat de descripció i sobretot de fer comunitat. Vaig pensar que era bo apostar-hi.

Ona Catalana era una emissora de ràdio generalista amb molts professionals joves. Quin record tens d’aquella emissora y de la teva etapa allà?

En tinc un dels meus millors records professionals. Em vaig retrobar amb professionals amb els quals havia coincidit a Catalunya Ràdio, vaig coneixer gent nova i la joventut de molts d’ells i elles va aportar el plus d’il·lusió i de descoberta constant, d’aprenentatge mutu que va fer que el projecte en el seus inicis fos apassionant humanament i profesional.

El programa va estar en antena més de tres anys amb horaris que ara semblarien molt agosarats per un programa de ràdio amb un públic molt concret. Va ser una aposta valenta des d’un bon inici?

Va ser una aposta convençuda. Perquè es pot programar fent el mateix que la resta d’emissores amb qui es competeix, però amb una o un gran comunicador, o es pot programar per alternativa. I vaig pensar que no es pot fer sempre el mateix i que per petita que fos, la comunitat de gent jove que comparteix una afició i un consum cultural mereixia l’aposta. I que gent del meu perfil podriem aprendre moltes coses. 

Curiosament una vegada el programa acaba l’etapa a Ona Catalana possibilites la seva continuitat quan ets cap de programes a Catalunya Ràdio. El programa canvia de nom a «Generació digital». Per quina raó?

Perquè els mitjans públics lluiten per l’ús i difusió de la llengua catalana i els anglicismes no hi tenen cabuda. D’aquí el canvi. Com quan en Jordi Basté volia posar-l’hi al seu programa «Off The Record», i es va acabar dient «No ho diguis a ningú». Imperatius que s’accepten. Després vaig pensar que «Generació Digital» abarcaba molt més encara.

Aquest any el programa fa vint anys en antena i ha estat gràcies a decisions com la teva en dues emissores de ràdio diferents. Gràcies de veritat per haver confiat en nosaltres. Has creat un programa de ràdio i l’has ajudat a créixer i caminar però, a més, has creat una família que en aquests vint any són molt més que amics.

Moltes i sinceres felicitats. No és només una decisió de programació la que fa que un programa funcioni. És l’equip que treballa molt i fort, que creu fermament en allò que fa, que ho gaudeix, que té una curiositat infinita i la comunitat que l’escolta o el veu el que possibilta que s’arribin a complir 20 anys. És molt dificil trobar programes tant longeus. I deixa’m dir que per a mi ha estat un honor i un plaer poder-vos coneixer i mantenir l’amistat que vam fer fa 20 anys quan amb la vostra passió i ganes em vàreu convecer que Game Over era una bona aposta radiofònica. Per molts anys més!

Xavier Serrano, creatiu

Quina era la teva tasca a Ona Catalana quan va començar en antena el programa Game Over?

Em dedicava a fer de «copy» al departament de publicitat, és a dir, redactava textos per a les falques i les promocions dels programes. Com que el tècnic de gravació i muntatge era l’Albert Murillo, un dels presentadors del programa, i coneixia la meva afició pels videojocs, m’ho van proposar i vaig dir que sí de seguida.

Recordes el moment en el qual Jordi Sellas et proposa formar part de l’equip del programa?

Oi tant! Em va fer molta il·lusió perquè en aquells moments no feia antena i em venia molt de gust de fer-ne. Sabia que estaria al costat d’experts en la matèria, i em va semblar una bona oportunitat per aprendre’n.

Quin record tens d’aquella emissora i de la teva etapa a Ona Catalana?

Jo venia del grup Flaix, la meva escola, i estava acostumat a una manera de fer. Per això, aterrar a Ona Catalana i conèixer uns professionals fantàstics que venien, molts d’ells, de Catalunya Ràdio i d’altres emissores va suposar per a mi aire fresc, a banda de fer moltes amistats que, avui dia, encara conservo.

Són encara recordades les promocions d’Ona Catalana en general que tu escrivies i posaves veu amb en Jaume Fina i també són recordades les del programa que sorprenien amb frases com «som rars si ens agrada» o «no s’enten res però distreu». 

Sí! Suposo que el meu estil «Flaix» s’havia de notar d’alguna manera. Miràvem de ser originals i que es desmarquessin una mica de les de la resta de programes. Crec que ho vam aconseguir!

En aquella època recordo que tenies una Nintendo Game Cube i t’encantava Zelda. Encara jugues a videojocs?

Poquet però sí, ara jugo més amb el mòbil, encara que la Switch la faig anar… quan el meu fill petit me la deixa. El gran ha sortit més de Playstation!

Recordes alguna anècdota relacionada amb el programa?

Només recordo que teníem alguns col·laboradors, diguem-ne, peculiars. Ah!, i la melena blava de l’S.T.A.R.!

Aquestes són algunes promocions de la època escrites per Xavier Serrano i muntades per Albert Murillo.

«He vist tantes coses», veu Juani Urgellés i Beth Bardagí
«Se m’acosten», veu Elisabet Sánchez i Xavier Serrano
«No s’entén res», veu Jordi Sellas, Francesc Xavier Blasco, Joan Sanahuja i Xavi Pujol
«Tertúlies buides de contingut», veu Beth Bardagí i Xavier Serrano
«Blade Runner», veu Xavier Serrano

Albert Murillo, tècnic de so

Quina era la teva tasca a Ona Catalana quan va començar en antena el programa Game Over?

Jo treballava com a tècnic de so. No treballava a programes ja que em dedicava a muntar les falques de publicitat de tot el grup d’emissores. Una feinada d’espant.

Recordes el moment en el qual Jordi Sellas et proposa formar part de l’equip del programa?

No recordo el moment concret però jo crec que el Jordi sabia de la meva dèria a col·leccionar videojocs antics i imagino que va pensar que podria fer bé la feina. A més, necessitaven a un tècnic de so i jo en aquella època treballava darrera la Soundcraft.

Quins records guardes d’aquella època a la ràdio?

Aquella època va ser molt important per a mí a nivell d’aprenentatge. Treballar prop de la creativitat del Xavier Serrano em va despertar una manera de fer que anava més enllà del muntatge radiofònic. I la visió de qualitat i entreteniment del Jordi i l’esforç diari que feia posant-se al lloc de l’oient també la intento portar a terme avui en dia.

Què va suposar treballar en aquella emissora?

En aquella època recordo que vaig coincidir amb professionals molt bons de la ràdio en un moment que es movien coses a nivell mediàtic. Tots teníem ganes de què Ona Catalana es fes un lloc en el dial de Catalunya però per una mala gestió econòmica no va poder ser. Una pena.

Continues col·leccionant videojocs antics?

No. Ja se m’ha passat. Ara, al contrari, vull tenir molta menys cosa a casa. He regalat molts videojocs que tenia i encara he de buidar més capses. Penseu que jo tenia un horari partit en aquella època i tenia més de dues hores al migdia i ho aprofitava per anar als encants de les Glòries. Hi vaig passar moltes hores.

Què et quedes d’aquella època del Game Over?

Per a mi va ser el descobriment d’una indústria potentíssima que anava molt més enllà de la meva dèria per parlar del «Crazy Climber». Recordo escoltar al·lucinat al Francesc Xavier Blasco, Albert Garcia o l’Star entre molts d’altres col·laboradors. Amb ells continuo una relació d’amistat que va més enllà d’un equip fent un programa de ràdio.

Temporada 0

La pretemporada del programa de videojocs en una ràdio generalista

El programa «Game Over» va començar la seva història un 20 de juliol de 2002 i ho va fer a la temporada d’estiu d’Ona Catalana. Van ser un total de 7 programes que tenien una estructura molt clara. Una introducció, que era opinió de Jordi Sellas, un reportatge dedicat al món clàssic, una tertúlia i novetats del món del videojocs de la època, hi ha també algunes entrevistes i unes llistes «top ten» de diferents temàtiques.

Els programes s’han pogut conservar gràcies al servei d’arxiu de la emissora que guardava TOTS els programes en format mp2, 256 kbps i 48KHz que era el format amb el què enregistrava el sistema informàtic d’Ona Catalana i està considerat com l’estàndard de les emissores de ràdio digital. És a dir, tots els programes tenen la mateixa qualitat que els fitxers que sortien per antena.

01 – Temporada 0 – Pac-Man

Emès el 20/07/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat al Pac-man, «Top Ten» amb els millors videojocs arcade i repàs amb les novetats com el Gran Turismo Concept, Gauntlet Dark Legacy, Mario Sunshine, Spiderman The Movie i Trains. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Montse Llussà.

1er guió sencer del programa

02 – Temporada 0 – Atari

Emès el 27/07/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Atari, entrevista a David Fernández Gisbert «Tromax», «Top Ten» amb les millors consoles i repàs amb les novetats com el videojoc d’Indiana Jones, James Bond, Hunter the reckoning, Disciples II i Doom. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Montse Llussà.

03 – Temporada 0 – Space Invaders

Emès el 03/08/2002 a Ona Catalana i enregistrat a l’auditori del CCCB a la primera edició de les jornades «Open Radio«. Reportatge dedicat al videojoc Space Invaders i a Taito, «Top Ten» amb les millors videojocs del Sinclair Spectrum i repàs amb les novetats com el projecte Xbox Live de Xbox, del videojoc d’Sonic, Space Invaders i Duke Nukem Project Manhattan . A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Xavier Serrano i David Fernández Gisbert i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Noemí Bayarri.

04 – Temporada 0 – Konami

Emès el 10/08/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Konami, «Top Ten» amb les millors videojocs de MSX i repàs amb les novetats com el videojoc Smash Court Tennis, Crazy Taxi 3, Outcast, Super Street Fighter Turbo. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Eduardo Rodriguez, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Montse Llussà.

05 Temporada 0 – Capcom

Emès el 17/08/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Capcom, «Top Ten» amb les millors videojocs del Commodore Amiga i repàs amb les novetats com el videojoc Men in Black 2, Driver 3, Prisioner of War, Dragon’s Empire, Namco Museum. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Eduardo Rodriguez, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Silvia Llorente.

06 Temporada 0 – Sega

Emès el 24/08/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Sega, «Top Ten» amb les millors videojocs del sistema Amstrad i repàs amb les novetats com el videojoc amb entrevista a la responsable de comunicació de Sony PlayStation Alicia Sanz . A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Eduardo Rodriguez, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Montse Llussà.

07 Temporada 0 – Super Mario

Emès el 31/08/2002 a Ona Catalana i des de l’estudi 1 en directe. Reportatge dedicat a Super Mario. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Eduardo Rodriguez, David Fernández, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. La veu del reportatge de Silvia Pedret.

Record en vídeo del darrer programa de la temporada zero a Ona Catalana

Temporada 1

Comença el programa «de veritat» a l’inici de la temporada d’hivern

El 15 de setembre del 2002 comença el primer programa de la temporada d’hivern a Ona Catalana. A poc a poc s’aniran incorporant nous «Game Masters» i el programa anirà agafant forma amb les seccions encetades a l’estiu i noves entrevistes a responsables de marca de la indústria dels videojocs. També comencem a parlar d’exposicions mundials com el Tòquio Game Show o l’E3.

01 – Temporada 1 – Sonic

Emès el 15/09/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Sonic, entrevista a Francesc Xavier Blasco per parlar de l’exposició «Game On» que havia vist setmanes abans a Londres. A partir d’aquell programa Francesc Xavier Blasco entra com a «Game master». En aquest programa comença una nova secció anomenada «Argument» on, amb l’ajuda d’un locutor es llegeix l’argument escrit en el llibrets d’alguns videojocs. En aquesta ocasió comença amb el videojoc Rayman. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Eduardo Rodríguez, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Maria Fitó i Jaume Fina.

02 – Temporada 1 – Gran Turismo

Emès el 22/09/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Gran Turismo, entrevista telefònica a Eduardo Rodríguez des de Japó a la Tòquio Game Show. Argument de Revenge of Shinobi. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Eduardo Rodríguez, Xavier Serrano i presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Jaume Fina.

03 – Temporada 1 – Castlevania

Emès el 29/09/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Castlevania. Entrevista telefònica a Diskover de RetroNES.net. Argument de Bubble Bobble. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco i Albert Garcia que per primera vegada participa al programa. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Xavi Pujol i Jaume Fina.

04 – Temporada 1 – Dinamic

Emès el 06/10/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Dinamic. Argument de Smash TV. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco i Antonio Hortal. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Xavi Pujol i Jaume Fina.

05 – Temporada 1 – E3

Emès el 13/10/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a l‘E3. S’inaugura una nova secció que es diu «Sprite» i que és un mini-reportatge que en aquesta ocasió parla de les veus digitalitzades als videojocs. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco i Eduardo Rodriguez. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret.

06 – Temporada 1 – Game & Watch

Emès el 20/10/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a les Game & Watch. Escoltem l’argument del Metal Gear 2 i es fa una entrevista a Ernesto Fernández-Maquieira cap de màrqueting de Nintendo a España. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco i Eduardo Rodriguez. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Jaume Fina.

07 – Temporada 1 – Double Dragon

Emès el 27/10/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Double Dragon i programa dedicat als videojocs de mastegots. Escoltem l’argument del Rampage i es connecta amb la vuitena edició del Saló del Manga a l’Hospitalet. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco, Albert Garcia, Antonio Hortal i Eduardo Rodriguez. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Xavier Pujol i Jaume Fina.

08 – Temporada 1 – Megaman

Emès el 03/11/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Megaman. Escoltem l’argument del Gauntlet i es connecta amb la vuitena edició del Saló del Manga a l’Hospitalet. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco, Albert Garcia i Eduardo Rodriguez. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Jaume Fina.

09 – Temporada 1 – Vectrex

Emès el 10/11/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a la consola de videojocs Vectrex i parlem amb el col·leccionista Apollyon. Escoltem l’argument del Manic Miner i parlem d’Art Futura 2002 i la creació de l’estudi de videojocs Arvirago. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Francesc Xavier Blasco i Eduardo Rodriguez i Antonio Hortal. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Jaume Fina.

10 – Temporada 1 – Tron

Emès el 17/11/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a la pel·lícula Tron i parlem de videojocs i cinema. Parlem de la història del Joystick. A la tertúlia Albert Murillo, Eduardo Rodriguez, Antonio Hortal i Francesc Xavier Blasco. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Jaume Fina.

11 – Temporada 1 – Zelda

Emès el 23/11/2002 a Ona Catalana. Reportatge dedicat a Zelda i l’argument del Silent Hill. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Albert Garcia i Francesc Xavier Blasco. Presentació de Jordi Sellas. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Maria Fitó.

12 – Temporada 1 – Record Guiness

Emès el 01/12/2002 a Ona Catalana. Reportatge sobre el llibre Guiness dels rècords dels videojocs i l’argument del Salamander. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Eduardo Rodriguez, Antonio Hortal, Francesc Xavier Blasco. Les veus a les seccions de Silvia Pedret i Jaume Fina.

13 – Temporada 1 – Star Wars

Emès el 08/12/2002 a Ona Catalana. Reportatge sobre Star Wars i l’argument del Saboteur. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano, Eduardo Rodriguez, Antonio Hortal, Francesc Xavier Blasco. Les veus a les seccions de Noemí Bayarri i Jaume Fina.

14 – Temporada 1 – Compres Nadal

Emès el 15/12/2002 a Ona Catalana. Programa especial que servia de guia per les compres de Nadal per totes les plataformes. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Albert Murillo, Eduardo Rodriguez, Antonio Hortal, Francesc Xavier Blasco i Albert Garcia.

15 i 16 – Temporada 1 – Resum

Emesos durant les festes de Nadal a Ona Catalana. Dos programes especials amb els resums dels reportatges emesos durant l’any. Presentació de Jordi Sellas acompanyat per Albert Murillo.

17 – Temporada 1 – Neu i Gel

Emès el 11/01/2003 a Ona Catalana. Programa dedicat als videojocs on la neu i el gel tenien presència i on també escoltarem l’argument de La Abadia del Crimen. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Albert Murillo, Xavier Serrano i Eduardo Rodriguez. Les veus a les seccions de Sílvia Pedret i Jaume Fina.

18 – Temporada 1 – Ultimate Rare

Emès el 18/01/2003 a Ona Catalana. Programa dedicat a l’empresa de videojocs Ultimate-Rare i on també escoltarem l’argument de Probotector. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Albert Murillo, Antonio Hortal, Francesc Xavier Blasco i Xavier Serrano. Les veus a les seccions de Sílvia Pedret i Jaume Fina.

19 – Temporada 1 – MSX Konami

Emès el 25/01/2003 a Ona Catalana. Programa dedicat a l’estàndard MSX i l’estudi de videojocs Konami i on també coneixem la figura del desenvolupador Matthew Smith creador del Manic Miner. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Albert Murillo, Francesc Xavier Blasco i Xavier Serrano. Les veus a les seccions de Sílvia Pedret i Jaume Fina.

20 – Temporada 1 – Mòbils

Emès el 01/02/2003 a Ona Catalana. Programa dedicat als mòbils i els videojocs de mòbil i on també coneixem l’argument del Kirby’s Adventure. Presentació de Jordi Sellas. A la tertúlia Gerard Fernández de Microjocs i Pere Torrents de Hastajuego.com, Albert Murillo, Eduardo Rodríguez, Albert Garcia, Antonio Hortal i Xavier Serrano. Les veus a les seccions de Sílvia Pedret i Jaume Fina.

Anècdotes

El tercer programa de la temporada zero es va fer des de l’auditori de CCCB. El que havia de ser un programa amb públic es va convertir amb un programa sense públic. Zero persones escoltant el programa a les butaques i tots els integrants de l’equip com si no passés res dedicant-lo al videojoc «Space Invaders».

El programa s’enregistrava des de l’estudi 3 d’Ona Catalana i el co-director del programa Albert Murillo també feia de tècnic amb la tècnica «self».

Normalment els programes finals de temporada es feien en directe des de l’estudi 1 d’Ona Catalana. Una vegada acabat era habitual que els integrants de l’equip anessin xino-xano al mercat de Sant Antoni a buscar jocs de segona mà aprofitant que era diumenge.

El el primer programa de la Temporada 1 assisteix de públic Albert Garcia, que més endavant seria «Game master» del programa.

Normalment enregistràvem el programa els divendres a la tarda a darrera hora.

A Ona Catalana es va fer molt conegut entre l’equip del programa la forma en la que Jordi Sellas demanava una mica més de ritme als contertulians. El moviment de braços, anomenat «molinet» era l’avís perquè tots espaviléssim.

En la temporada zero l’equip el formaven Jordi Sellas, Xavier Serrano i Albert Murillo. I els primers col·laboradors, coneguts com a «Game Masters» van ser Antonio Hortal, Eduardo Rodriguez.

La primera entrevista va ser a David Fernández Gisbert «Tromax» per parlar de la seva col·lecció d’informàtica antiga.

La sintonia del programa, en aquests 20 anys en antena, sempre ha tingut una coincidència: en un moment donat sempre ha sonat, mesclat amb la música, el sampler original «humanoid» de la frase «The humanoid must not escape» del videojoc «Berzerk«.

Els programes, a l’inici, sempre tenien la mateixa estructura: Introducció Jordi Sellas / Reportatge / Tertúlia normalment de temes retro / Argument locutat d’un videojoc / Novetats de la indústria.

Quan portàvem uns quants programes emesos ens vam adonar que ja existia un programa de videojocs amb el mateix nom i que portava més temps en antena: Game Over de Ràdio Despí i que va començar l’any 1999.

Alexey Pajitnov

Albert Garcia conversant amb Alexey Pajitnov

El 16 de Gener de 2008 l’equip del Generació digital es va desplaçar a la Universitat Autònoma de Barcelona per escoltar la conferència del creador del Tetris Alexey Pajitnov. Aquesta conferència formava part d’una activitat acadèmica que s’emmarcava a l’any de la computació de l’Autònoma i que va estar organitzada, entre altres persones, per Sergi Mesonero, Laia Sánchez i David Ruiz.

Alexey Pajitnov és presentat com a enginyer informàtic, nascut a Rússia i que va desenvolupar, amb dos companys més el videojoc Tetris mentre treballava al centre de computació de l’Acadèmia Russa de les Ciències l’any 1985. L’any 1999 se’n va a viure als Estats Units i funda la Tetris Company.

En aquest document sonor (que creiem que en aquests moments no està publicat enlloc) podem escoltar tota la conferència en anglès i les preguntes de les persones que allà estaven. De fet, pregunten, gairebé tots els integrants del Generació digital que sabien que era una oportunitat única per escoltar i veure a aquest mític personatge històric.

Aquesta és la conferència completa.

La pregunta més recordada de la conferència, i que va sortir en alguns mitjans de comunicació escrits l’endemà, la va fer l’STAR.

Pregunta de l’Star a Alexey Pajitnov
Albert Murillo escoltant a Alexey Pajitnov

Després de la conferència vam tenir la possibilitat de parlar amb el creador del Tetris de forma distesa l’equip del Generació digital.

Trobada de premsa posterior
STAR, Rafel Pérez i Francesc Xavier Blasco amb Alexey Pajitnov