Entrevista inèdita a Salvador Dalí

ACTUALITZACIÓ

Ha estat molt bonic veure com aquesta cinta ha anat tenint certa volada mediàtica:

25 de Febrer de 2022 a La Tarda de Catalunya Ràdio i a la secció [espai sonant]

11 de Maig de 2022, article Josep Playà a La Vanguardia

11 de Maig de 2022 a El Món a RAC1

15 de Maig de 2022 al FAQS just aquí el tema sencer.

15 de Maig de 2022 fragment FAQS

Bobina amb l’entrevista inèdita a Salvador Dalí

Fa més de 10 anys que aquesta cinta que vaig trobar estava en una capsa a un armari de casa meva. Una d’entre centenars que esperen el moment de l’escolta per decidir si el que hi ha és important o no.

Un dissabte a la tarda del mes de novembre la vaig agafar per escoltar-la. La funda que la guardava tenia un adhesiu de RAC105 i estava convençut que trobaria algun contingut de l’emissora musical però res més lluny de la realitat.

Just des d’un bon principi s’escolta una conversa d’una persona gran amb un periodista. El periodista és Ramon Rovira i el tècnic de so que l’acompanya és Víctor Gasion. Parlant amb aquest últim, que encara és treballador del departament de tècnics de Catalunya Ràdio, em recorda que l’enregistrament es va fer l’estiu de l’any 1985 i va coincidir amb un programa que durant aquella època es va fer a Catalunya Ràdio per tot Catalunya gràcies a l’estudi mòbil. Un camió que permetia fer programes a diferents llocs cada dia.

Un dia que estàvem a Figueres, el camió va ser vist per Antoni Pitxot, amic de Salvador Dalí, que en aquell moment estaven treballant en diverses remodelacions de la Fundació Gala-Salvador Dalí. En assabentar-se Dalí que el camió de Catalunya Ràdio estava al costat de casa seva, la Torre Galatea, va demanar poder enregistrar unes paraules per l’emissora i vam anar Ramon Rovira i jo mateix amb el Nagra per enregistrar el moment.

Víctor Gasión

No està clar si el contingut d’aquesta cinta va ser emesa tota sencera en el programa d’estiu de Catalunya Ràdio i tampoc si és la darrera entrevista al geni que va morir sis mesos després, però avui es pot fer aquí amb la transcripció just a sota. Gaudiu d’aquest moment únic!

Víctor Gasion (Tècnic de so): Provant, provant, provant, provant, provant, provant.

Salvador Dalí:inintel·ligible … traslladar al costat del meu Museu … inintel·ligible

Ramon Rovira (Periodista Catalunya Ràdio): Què vol que diguem?

Salvador Dalí: El quadro que regalo aquesta setmana, que és el millor que he fet de la Gala i l’amistat que tenia amb el rei vull que consti que és un homenatge, que és, el dedico al nostre rei. I que en aquest moment, no puc fer … inintel·ligible … ocasions perquè estic al costat del museu, estic donant ordres de lo que s’està fent de venir.

Ramon Rovira: Què li sembla senyor Dalí com està quedant el seu museu. El que vostè ha pogut veure fins ara.

Salvador Dalí: Progressa molt bé. Progressa a la manera espanyola: verticalment! Perquè com a la ciutat de New York no hi havia puesto va tenir que néixer a … inintel·ligible … dels gratacels. D’aquesta manera … sobre tots els museus amb un sol objecte surrealista.

Ramon Rovira: Encara falta una miqueta per tenir-ho del tot acabat oi senyor Dalí?

Salvador Dalí: Si, però això ningú ho valora. Em tinc que concentrar molt perquè … inintel·ligible … molt esforç. Aquestes revistes científiques perquè miri que la ciència m’interessa quasi més que l’art.

Ramon Rovira: És molt important la ciència en aquests moments precisament. I també és una part important del futur museu. Del museu que en aquests moments està vostè acabant de crear.

Salvador Dalí: Exactament.

Ramon Rovira: Què està pensant en aquests moments que caldria fer? La pròxima iniciativa que Dalí tindrà? La pròxima obra daliniana del seu museu.

Salvador Dalí: Uns textos que estic trobant de quan era petit que construeixo la prehistòria del Dalí des de que vaig trobar un insecte mimètic … inintel·ligible … professors de Tolosa. Provar que és lo més important que s’ha trobat porta el meu nom, fins una peça de teatre que m’he recordat … inintel·ligible … per la fundació.

Ramon Rovira: La podrem veure aviat aquesta peça de teatre senyor Dalí?

Salvador Dalí:inintel·ligible …presentar publicada.

Ramon Rovira: Ens pot explicar una miqueta de què va, així per sobre?

Salvador Dalí: És una espècie de cosa molt abans del … inintel·ligible … i del dadaisme i l’anticipació extraordinària … inintel·ligible … ho comprenc com ho vaig poder fer. Tenia tan pocs anys, era del segon any del batxillerat, miri si fa temps.

Ramon Rovira: Al segon any de batxillerat ja la va fer aquesta peça i ara se n’ha recordat?

Salvador Dalí: M’he recordat amb l’ajuda de un … inintel·ligible … les animes oralment no en tenia notícia. Ho va recordar. I ara ho estic reconstruint però fa falta molta concentració.

Ramon Rovira: Jo el veig molt i molt bé. El veig molt en forma i molt vital.

Salvador Dalí: Passo tota la nit pensant. No em puc dormir. Lo que em cansa més és no poder dormir. I no poder treure’m encara aquesta sonda.

Ramon Rovira: Li molesta una miqueta la sonda?

Salvador Dalí: Si.

Ramon Rovira: Però vostè es troba bé? Físicament es troba en forma?

Salvador Dalí: Proument si. Però, perdoni si no el rebo més sovint perquè per a mi és un esforç massa gran.

Ramon Rovira: Senyor Dalí, no el volem pas cansar més. M’agradaria que vostè, d’alguna forma, si li és possible, digués un missatge, unes paraules de Salvador Dalí a la gent que segurament en aquests moments l’estaran escoltant i que li agradaria molt tenir aquesta vitalitat de Dalí des d’aquí de la Torre Galatea.

Salvador Dalí: El missatge és tots com tirem junts donant-nos les mans. Anant endavant, progressant cada dia una mica més fins arribar a fer un monument gegantesc que serà la barreja d’aquesta Torre quan estigui acabada i la fundació del Museu.

Ramon Rovira: Finalment, senyor Dalí no el molesto més, només una última pregunta: Ha pensat potser tornar a Port-Lligat o s’està més bé aquí a Torre Galatea al costat mateix del seu Museu, treballant pel seu Museu amb la gent que l’aprecia i se l’estima.

Salvador Dalí: De moment estic obligat a continuar treballant aquí … inintel·ligible … És la meva obligació. No puc pas pendre vacacions de moment … potser cap a la tardor. Arriba un moment a Port Lligat que el turisme baixa.

Ramon Rovira: Li agradaria que vingués el rei a visitar-lo aquests dies que està de vacances a Palma de Mallorca.

Salvador Dalí: No soc pas presentable.

Ramon Rovira: Jo crec que si.

Salvador Dalí: No! Ell va venir a Port Lligat una vegada, va venir moltes vegades. L’ultima vegada vam dinar junts … inintel·ligible … L’estimo molt. Jo trobo que ha sigut la salvació d’Espanya i la instauració d’aquesta …. Jo sóc molt monàrquic. Què seria França sense Lluís XIV. Que seria Espanya sense els reis, sense Velázquez.

Ramon Rovira: Senyor Dalí, moltíssimes gràcies en nom dels nostres oïdors, en nom de la gent de Catalunya moltíssimes gràcies per rebre’ns.

Salvador Dalí: Gràcies a vostès i perdonin que no els rebi més sovint perquè tinc que treballar.

Ramon Rovira: Gràcies, bona tarda.

Salvador Dalí: Bones tardes. Viva el rei! viva el príncep! viva Catalunya!

Ramon Rovira: Moltíssimes gràcies.

Un comentario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s