Arribada del Barça amb la Recopa de Basilea (I)

Retransmissió en directe de Ràdio 4, Ràdio Peninsular i Ràdio Juventud el 17/05/1979

Cintes amb retransmissió Recopa Basilea F.C.Barcelona

Com m’arriben aquestes quatre cintes?

Feia temps que el Xavier Bosch em recordava que havia de passar per casa seva perquè tenia unes gravacions que, de ben segur, m’interessaven. Ara fa uns dies em va donar quatre cintes, que va aconseguir quan feia el programa «Aquest any, cent», titulades «Reportatge de Ràdio 4 i Ràdio Peninsular, Arribada del «Barça» – Recopa d’Europa 1979″.

Caràtula del programa de TV3, «Aquest any cent!»

Xavier Bosch: «Les cintes les vam obtenir a l’any 98, quan preparàvem el programa “Aquest any, cent!” per a TV3. Ens vam proposar, per al centenari del Barça, mirar de trobar una cosa que no s’havia sentit mai: la veu de Joan Gamper, el seu fundador.
Ens vam posar en contacte amb en Jaume Font. Ens havien dit que ell tenia un arxiu sonor de coses catalanes de l’antigor i que potser ho trobaríem allà.
Certament, l’arxiu d’aquest senyor, per damunt de la Travessera de Dalt, era impressionant. Ens va dir que la veu de Gamper no la tenia, però que tenia alguna cosa sobre el Barça. I, aleshores, ens va copiar les 4 cintes de les 3 hores de la rebuda que els culers havien fet, al maig de 1979, quan el Barça presidit per Núñez i entrenat per Quimet Rifé, tornava de Basilea de guanyar la Recopa de 1979.
Era el primer gran títol europeu, 30.000 culers van anar a animar l’equip a Suïssa. La final va tenir molta èpica (vam guanyar 4-3 a la pròrroga) i un milió de barcelonistes van sortir a rebre els herois.
Això va fer que la caravana des de l’aeroport del Prat fins a la plaça de Sant Jaume fos eterna. I les tres hores, de l’emissió conjunta de tres emissores, és un tresor per la radiofonia, per la llengua catalana i, també, pel Barça.»

Vas escoltar tot el contingut? Quin record en tens del què hi havia?

Xavier Bosch: «Lògicament, per buscar què podíem aprofitar pel programa, ho vaig escoltar tot. De fet, el primer programa de l’Aquest any, cent! va ser el dedicat a Basilea. Vam dur el Neeskens al plató i, el primer que va sonar a la història del programa, va ser part del discurs del Tarradellas sobre l’Estatut que havia de venir, des del balcó del Palau de la Generalitat.»

President Tarradellas: «Ciutadans de Catalunya, visca el Barça! La meva enhorabona més efusiva a aquests jugadors del Barça que tant dignament han lluitat per conquerir la Recopa i per demostrar que a Barcelona i a Catalunya hi ha uns homes sempre disposats a lluitar per triomfar!«

Xavier Bosch: «Ens exemplificava, perfectament, que la història del Barça és indissociable de la de Catalunya. Van de bracet. I aquella troballa sonora històrica ens ho va permetre demostrar. El valor documental de recuperar un so perdut, a més a més, donava el to i la voluntat del programa que vaig tenir la sort de dirigir amb l’Antoni Bassas i l’Eduard Boet.»

President Tarradellas: «El match d’ahir és un exemple ciutadans de Catalunya perquè la seva tenacitat, el seu coratge i la seva manera de fer ens ha de servir per la lluita que s’apropa per obtenir l’Estatut!»

Efectivament l’arribada de l’expedició del F.C. Barcelona va ser molt llarga. Les cintes, que podrem escoltar àmpliament en propers episodis en aquest bloc, demostren l’espera de la gent al carrer, a la Plaça Sant Jaume, a la Basílica de la Mercè i també, finalment, a l’estadi del Barça.

Com vas viure aquesta jornada històrica?

Xavier Bosch: «Jo tenia 11 anys. Vaig mirar tot el que van fer, tant del partit com de la rebuda, per televisió. Ni tan sols vaig demanar que em deixessin anar al carrer a celebrar-ho. No em volia perdre res del que fessin per televisió. És, segurament, la primera gran alegria de la meva pre-adolescència.»

La propera publicació contindrà la primera part de tota la transmissió radiofònica on l’autocar del Barça ha sortit de l’Aeroport de Barcelona amb destinació a la Basílica de la Mercè per fer l’ofrena de la copa a la patrona de Barcelona.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s