Atemptat de l’Hipercor a la ràdio

Bobina de la Cadena 13 Ràdio Avui

Ara fa poc em vaig trobar en una capsa de casa aquesta bobina d’àudio amb una etiqueta de Ràdio Avui, Ràdio 13. Una emissora per on van passar grans professionals i on aquí podeu conèixer part de la seva història.

La paraula «Hipercorp» em va donar l’esperança que hi hagués algun moment radiofònic del trist atemptat d’Hipercor de l’any 1987. I així és.

En total aquest fragment radiofònic té una durada de 17 minuts i recull els primers moments després de l’explosió. Des del principi es parla d’atemptat. El periodista Joan Francesc Cánovas és qui està editant l’informatiu en directe a l’estudi i connecta telefònicament amb Pere Serrats, que sembla que es trobava a prop de l’Hipercor, i que fa una primera fotografia de tot el que veu.

Primera fotografia des del lloc dels fets per Pere Serrats

El periodista Joan Francesc Cánovas és qui està editant l’informatiu en directe a l’estudi i connecta amb Jordi Corbalan que es troba al lloc dels fets amb la unitat mòbil i el tècnic d’exteriors Carles Mallofrè.

«Feia pràctiques mentre estudiava Ciències de la Informació a la UAB. Va ser la primera mòbil. Ha estat una gran sorpresa poder recuperar la gravació. Escolto una veu jove i encara inexperta, en plena formació, que va intentar explicar durant moltes hores de directe en primera línia, contenint les emocions, una de les notícies que tristament marcaria la nostra història.«

Jordi Corbalan
Primera connexió amb la unitat mòbil

«Sens dubte un dels moments més sorprenents és quan el portaveu de premsa del governador civil de Barcelona va fer pública en el mateix lloc i molt aviat una llista de ferits, amb el risc de cometre imprecisions o errades. Ara, les xarxes socials tindrien un paper rellevant en la immediatesa, com va passar en els atemptats de la Rambla i de Cambrils.«

Jordi Corbalan
Segona connexió amb la unitat mòbil

Anys més tard, a part de les condemnes a tots els qui van participar en l’atemptat també es va condemnar a l’Estat Espanyol com a responsable civil subsidiari per l’actuació de les forces de seguretat després que tretze demandants presentessin una denúncia. Aquesta trucada d’una oient rebuda per Joan Francesc Cánovas el mateix dia pot donar pistes d’aquest fet.

Trucada sobre l’atemptat
Foto conservada per Jordi Corbalan (esquerra amb auriculars) del Diari Avui

Jordi Corbalan és periodista de Catalunya Ràdio i li hem preguntat si escoltant 35 anys després aquesta connexió, creu que ara es faria de la mateixa forma.

«Hi ha coses que en el fons no han canviat encara la tecnologia i els canals de comunicació hagin evolucionat vertiginosament. Avui, les xarxes socials tindrien el paper que aleshores va tenir el telèfon, el telèfon fix és clar. Els primers testimonis dels fets van ser veïns que van trucar a la ràdio per explicar en directe el que estaven veient. En aquella època la veu, la paraula, guanyava la partida de la rapidesa a les imatges.«

Jordi Corbalan

Jordi Corbalan recorda a molts professionals amb els quals va coincidir.

«No me’n voldria deixar cap, però aquells anys a la ràdio vaig coincidir amb professionals veterans i autèntics mestres, com Enric Frigola i Salvador Escamilla. I amb altres professionals aleshores molt joves que anys després es farien un lloc destacat en el periodisme del nostre país: Mònica Terribas, Jordi Llompart, Joan Maria Clavaguera, Neus Bonet, Teresa Turiera, Josep Maria Farràs, Xavier Valls, Pepa Fernández, Fina Brunet, Albert Malla, Marta Viladot, Xavier Palau, Josep Almirall o Àlex Lliteras, que ens va deixar fa poc. La llista no s’acabaria…«

Jordi Corbalan

Un comentario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s